Sukukokous Hookanalla 9.7.2022/ Family reunion the July ninth 2022

Sukukokous lauantaina, 9.7.2022 klo 15 Hookanalla, os Hookanantie 91, 97170 Jaatila.

Juhani Tiuraniemi esitteli suvun esihistoriaa ja Hookanan talon historiaa siihen liittyen. Vuonna 1872 Nils Petter Oinas muutti Kemijärveltä Jaatilaan Hookanan taloon ja otti silloisen tavan mukaan talon nimen. Hänen lapsistaan Johan Petteri jäi pitämään Hookanan taloa, Matti muutti Mäkitiuran taloon, Kaisa meni Yliruikan sukuun, Hilma Narkilahden sukuun Kemijärvelle ja Iida Murtoniemen sukuun Jääskön kylään. Kaksi veljestä, Kalle ja Mikko muuttivat Amerikkaan. Kalle otti sukunimekseen Hogan ja Mikko Hokana. Heidän jälkeläisiään on nyt uudella mantereella yli 400.

Hookanan talon oli rakentanut Matti Ruikka 1830-luvulta lähtien. Vuodesta 1840 talo oli paritalo, jossa asui kaksi perhettä, toisella puolella Matti ja Valpuri, nyt sukunimenä Tiuraniemi ja toisella puolella ulkopuolisia. Jonkin ajan kuluttua paritaloa asuttivat Matin pojat Matti ja Olli. Olli myi osuutensa 1860-luvulla ja vuonna 1872 Johan Tiura myi Hookanan talon pohjoispäädyn Nils Petterille. Nils Petterin ostaman tilan pinta-ala oli noin 500 hehtaaria ja pääasiassa niityt sijaitsivat Jaatilansaaren eteläpäässä sekä itäpuolella. Metsät sijaitsivat Jaatilanvaaralla. Nils Petter kuoli vuonna 1885, hän putosi talon katolta. Johan Petter ja Matti jakoivat talon, Johan Petter asettui Hookanalle ja Matti Mäkitiuraan. Samaan aikaan lohkottiin toisen puolen tilasta puolet Frans Tiuraniemelle (Tiuraniemi) ja toinen puoli hänen veljelleen Saarela nimiseksi tilaksi.

Johan Petter sai Sara Turpeenniemen kanssa Jannen, joka muutti Amerikkaan. Hänestä ei ole tietoa sen jälkeen. Heidän tyttärensä Hilda meni naimisiin Heikki Oinaan kanssa ja heidän tyttärensä Olga meni naimisiin Ville Puron kanssa ja he saivat seitsemän poikaa ja kaksi tyttöä. Sara kuoli ja Johan Petter meni naimisiin tämän siskon Marian kanssa. He saivat Vertin ja Isak Arvidin, jotka myöhemmin ostivat tilan vanhemmiltaan, rakensivat yhdessä Vyörykän talon ja arvonnan jälkeen Vertti muutti Vyörykkään ja Isak jäi Hookanalle. Siskoista Hellen muutti Rovaniemelle ja meni naimisiin Sarasteen kanssa. Heidän lapsiaa olivat Elli Lämsä, Torsti, Aune, Aarre, Onni, Pentti, Kauko, Paavo, Erkki ja Lauri Saraste. Roosa meni naimisiin Niilo Matinmikon kanssa ja heidän lapsiaa olivat mm Niilo, Aimo, Alpo, Aino Lampinen ja Rauha Lehto. Hilma muutti Amerikkaan ja meni naimisiin Petersonin kanssa. Niilo eli Leo muutti Koivuun ja meni naimisiin Ida Ester Alafrantin kanssa ja heidän lapsiaan olivat mm Helvi Salo, Leo ja Arvi Tiuraniemi. Johan Petter oli hyvin musikaalinen ja kuuluisa virren veisuun taidoistaan. Hänen jälkeläisistään musiikista ovat saaneet elantonsa mm viulusti Tuula Canini, kapellimestari Jukka-Pekka Saraste sekä kanttori, säveltäjä Joona Saraste. – Kemijoki pakkolunasti Hookanasta saaren eteläkärjen ja läntiset rantaniityt 1950-luvulla, kun Petäjäskosken voimalaitos rakennettiin. Samalla tuhoutui luonnontilassa ollut Pudas saaren länsipuolella ja tilalle rakennettiin alakanava. Juhani Tiuraniemi on kunnostanut Hookanan taloa 2000-luvulla. Toinen puoli on kunnostamatta.

In 1872, Nils Petter Oinas moved from Kemijärvi to Jaatila to Hookana’s house and took the name of the house according to the custom of the time. Of his children, Johan Petteri stayed to keep Hookana’s house, Matti moved to Mäkitiura’s house, Kaisa went to the Yliruika family, Hilma Narkilahti’s family to Kemijärvi and Iida Murtoniemi’s family to the village of Jääskö. The two brothers, Kalle and Mikko, moved to America. Kalle was named Hogan and Mikko Hokana. There are now more than 400 of their descendants on the new continent.