Sukukokous

Kemijärvi 6.7.2002

 

Kolmas suvun kokoontuminen pidettiin Kemijärvellä 6.7.2002. Rovaniemeltä lähdettiin aamulla linja-autolla ja aluksi tutustuttiin Kemijärven kirkkoon ja hautausmaahan. Kirkossa pidettiin myös hartaustilaisuus.

Kokouksessa oli läsnä 40 henkilöä. Juhlapuheen piti Samuli Lampela, joka on Juho Oinaan eli Nils Petterin isän veljen jälkeläisiä. Puheessaan hän käsitteli Kemijärveä asuinpaikkana ja asuinedellytysten tarjoajana, suvun jäsenten toimintaa maanviljelyksen parissa sekä heidän luottamustehtäviä seurakunnassa (Nils Petter oli kuudennusmies ennen muuttoaan Jaatilaan. Kuudennusmies huolehti oman kylän seurakuntalaisten moraalista eli hän oli tavallaan kylänvanhin). Samuli Lampela on itse asunut Kemijärvellä ennen muuttoaan Hämeenlinnaan. Hänelle olivat hyvin tuttuja suvun asuinalueet Oinaan kylässä.

Sen jälkeen lähdettiin tutustumaan suvun esi-isien asuinpaikkoihin. Ensimmäiseksi tutustuttiin Halosenniemeen ja oppaana oli tällöin Matti Kelloniemi. Paavo Halonen on suvun esi-isiä, mutta silti keskusteltiin siitä, kuka todella saapui ensimmäisenä Kemijärvelle. Kemijärven kaupungin historian mukaan Paavo Halonen on Kemijärven ensimmäinen asukas, mutta Ilkka Väätin tekemien tutkimusten mukaan 1600-luvun alussa monikin yritti asua seudulla. Todennäköisesti ensimmäinen asukas oli Jaakko Heikinpoika Oinas, joka saapui seudulle 1610-luvulla. Ilmeisesti myös Kärpät tulivat ennen Paavo Halosta Kemijärvelle.

Tämän jälkeen käytiin tutustumaan Kärpän talon seutuihin ja oppaana toimi Aarre Peteri, joka on nykyisin Kärpän tilan omistaja. Kärpän talo sijaitsi nykyisen Isojoen koulun seutuvilla kaupungin itäpuolella. Tarkkaa talonpaikkaa ei ole tiedossa. Kärpän talosta Juho Kärppä muutti Oinaan kylään ja tämän vuoksi tutustumiskohteena oli myös Oinaan kylä ja talon paikka. Oppaana toimi Samuli Lampela. Oinaan kylä sijaitsee noin 25 kilometria pohjoiseen Kemijärveltä Kemijoen varrella. Talon paikka on tiedossa ja siellä oli nähtävissä talon peruskivet.

Kaikki oppaat olivat erinomaisia ja osanottajat olivat tyytyväisiä matkaan. Erityisesti Samuli Lampela oli tehnyt paljon taustajärjestelyjä.